Mi az FMS?

Az FMS rendszer a Funkcionális Mozgás Szűrés néven ismert még jelenleg is, de a megalkotói szerint jobb lett volna fundamentális, tehát alapvető jelzővel illetni. Gray Cook amerikai terapeuta és edző az FMS atyja, aki megállapította, hogy mik a legalapvetőbb, mindennek az "építőkockáját" adó mozgásminták és ebből származtatva 7 szűrő és még néhány rizikó felmérő gyakorlatot iktatott a rendszerébe.

1. Guggolás
2. Átlépés
3. Kitörés
4. Nyúlás
5. Lábemelés
6. Fekvőtámasz
7. Rotációs stabilitás

Ezeknek a megfelelő mobilitás és stabilitás keveréket igénylő mozgásmintáknak a segítségével kiszűrhető az, hogy ki van rizikónak kitéve, vagyis nem lesz képes "tartósságra" a mozgás-karrierje során. Tehát, aki a (teljesítmény alapján megítélt) "fittsége" ellenére rozoga alapokon áll és erősen nyírja magát. Mert igen, sokan vannak, akik adott pillanatban sikeres sportolónak mondhatók, de valószínűleg fájdalmaik vannak az őrült kompenzációk miatt; hatalmas energiákba kerül nekik helytelenül mozogni; és a karrierjük rövid lesz.

Ha a minden szűrő gyakorlatra adható maximális pontot vesszük, akkor 21 a lehetséges legmagasabb eredmény. Az FMS kutatásokból szemezve: egy profi NFL amerikai focicsapat egy szezonját követve azt találták, hogy 14 pontot elérő vagy alatta teljesítők esetében a meccsekből kiesést okozó sérülések esélye 15%-kal szemben több, mint 50%.

 

A 7 FMS szűrőből 5 a test két oldalát külön vizsgálja, tehát képes a szimmetriát megmutatni. Ahogy Jon Torine, az Indianapolis Colts amerikai focicsapat erőnléti edzője írja: "Figyelj nagyon az aszimmetriákra, ezek a legnagyobb vírusok." Az FMS által citált kutatások valóban azt jelzik, hogy a kétoldali szimmetria hiánya tényleg a legnagyobb sérülést előrejelző faktor, tehát lehetnek olyan esetek, hogy két egyforma totál FMS pontösszeg közül az a jobb, amiben szimmetrikusan alacsonyabb értékek vannak (mivel csak az alacsonyabb pontot tartjuk meg a kétoldali gyakorlatoknál).

Show More

Funkcionális képességek

Funkcionális teljesítmény

Alapvető mozgásminták

TELJESÍTMÉNY PIRAMIS

Az FMS nem orvosi diagnózis, pusztán rizikó szűrés olyanoknak, akiknél nincs megállapítva patológiás állapot! Fájdalom esetén keress fel orvost!

KETTLEBELL EDZÉS IDÖPONTOK

Kövess minket a Facebook-on

  • w-googleplus
  • w-tbird
  • w-facebook
BARANTA  EDZÉS IDÖPONTOK
Az edzés  helyszín és időpontok  a facebook oldalunkon találhatóak!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now